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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ON THE TEMPORARY BAN ON NET SHORT 

POSITIONS OF 17 MARCH 2020  

This is a series of responses to questions on the interpretation of the ban adopted by CONSOB on 17 

March 2020. The FAQs may be updated and extended at any time. Please consult the latest version 

available on the CONSOB´s website at the following webpage:  

http://www.consob.it/web/consob-and-its-activities/short-selling 

Version of 19 March 2020 

1. Who is subject to the prohibition?  

The prohibition applies to any natural or legal person (hereinafter "investor"), irrespective of their 

country of residence, regardless of whether trading takes place in Italy or in another EU or non-EU 

country, on a trading venue or over-the-counter ("OTC").  

This means that the prohibition applies to the own accounts of intermediaries as well as to the accounts 

of the final investors. 

The ban does not affect market making activities, provided that these activities have been exempted 

following the procedure under Article 17 of Regulation (EU) 236/2012 (see point no. 11 below).  

2. When will the prohibition come into force and how long will it be in force?  

The restrictions will apply from the start of the trading day of 18 March 2020 until the end of the 

trading day of 18 June 2020. The restrictions could be lifted before 18 June 2020 according to market 

conditions.  

3. To which financial instruments does the prohibition apply?  

The prohibition applies to shares included in the list attached to the resolution (hereinafter “restricted 

shares”), as well as to related instruments included in the calculation of net short position, like 

saving/preferred shares, derivatives, depositary receipts, index-related instruments (see point no. 9 

below).  

The relevant provisions of Regulation (EU) no. 236/2012 on the calculation of net short position apply 

(i.e. Article 3 of Regulation no. 236/2012 and Articles 5, 6, 7 and 10 and Annex I and II of 

Commission Delegated Regulation no. 918/2012 and the relevant ESMA FAQs).  

In short, the net short position is the sum of all short positions minus all long positions held by that 

investor in relation to restricted shares and related instruments.  

By means of illustration, positions stemming from the following transactions, among others, shall be 

considered in the calculations:  

http://www.consob.it/web/consob-and-its-activities/short-selling
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 purchases or sales of shares; 

 transactions in options, swaps, futures, contracts for difference, covered warrants, certificates.  

Financial instruments which entail a bearish position, such as the purchase of put options, shall be 

considered as short positions.  

Positions in derivatives have to be delta adjusted, according to Annex II, Part 1, of Commission 

Delegated Regulation no. 918/2012.  

Fixed income instruments or instruments that transfer an exposure to the creditworthiness of any share 

issuers (such as credit default swap) shall not to be taken into account.  

Sovereign bonds and related instruments (e.g. future on sovereign bond) are not affected by the 

restrictions. 

Borrowed or lent securities are not included in the calculation of the position. In particular, securities 

lending transactions whereby shares are lent shall not be considered as creating a short position for the 

lender. On the other hand, securities lending transactions whereby shares are borrowed shall not be 

considered as a long position for the borrower. The same applies to repo. 

However, short sales backed by securities lending or repos are not allowed, unless the investor holds an 

equivalent long position in the same share. Special provisions apply to short positions backed by long 

positions in subscription rights and convertible bonds (see also point no. 12 below).  

4. What does the investor need to check before entering into a transaction in relation to the 

restricted shares or related instruments?  

The investor must ascertain that the intended transaction in the financial instrument does not create or 

increase a net short position in a restricted share. Special care must be taken when dealing in 

derivatives since positions shall be accounted on a delta-adjusted basis.  

5. Are intraday net short positions allowed?  

No, creating or increasing a net short position (whatever the type of transactions used) during the 

trading day is prohibited, even if the investor intends to close the position before close of business on 

that day.  

6. What should be done by an investor who opened a net short position before the entry into force 

of the prohibition?  

The prohibition only refers to creating or increasing a net short position. Therefore, the investor who 

opened a net short position before the entry into force of the prohibition can reduce it or keep it. 

Keeping a previous net short position unaltered does not infringe the prohibition. On the other hand, 

increasing a position after having reduced it is not allowed.  

In case an investor had placed an order that is not executed by the time the prohibition has entered into 

force and, if executed, would create or increase a net short position, the investor must cancel that order.  
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See also point no. 8 regarding derivative instruments.  

7. Does the prohibition apply to transactions in the concerned financial instruments executed 

outside an Italian market?  

Yes, the prohibition applies regardless of the trading venue where the transaction is executed if it 

results in creating or increasing a net short position in a restricted share. Therefore, it applies to 

transactions carried out on a regulated market or an MTF within and outside Italy. Similarly, the 

prohibition applies to OTC transactions.  

8. Is an investor allowed to create a net short position in a restricted share by using derivatives?  

No, investors are not allowed to use derivatives to create or increase a net short position; they may only 

use derivatives to hedge, create or increase a net long position.  

However, in case a net short position is increased passively due to a variation of the relevant delta, this 

is not considered an infringement to the prohibition.  

8-bis. Is it allowed to roll-over positions on derivative financial instruments? 

Investors holding a net short position in a restricted share through expiring derivatives are allowed to 

roll it forward, on condition that by doing so their position is not increased. 

9. Are trades in index-related instrument that contain one or more restricted shares allowed?  

Trading in index-related instruments (like futures and other derivatives, ETFs, certificates) is not 

affected by the restriction if the overall weight of the restricted shares in the index is equal to or lesser 

than 20%.  

At the opposite, trading in index-related instruments is affected by the restriction when the overall 

weight of the restricted shares in the index is greater than 20%.    

For example, selling a future on the FTSEMIB index or buying an ETF which entails a bearish position 

on the same index is impacted by the ban, as the FTSEMIB index is composed entirely of restricted 

shares.  

Moreover, the following trading strategy is forbidden:  

1) buying one of the FTSEMIB constituents; and 

2) selling the index for the same turnover; 

as this strategy would create net short positions in all FTSEMIB constituents but one.  

Regarding trading in other indices, investor should carry out all reasonable efforts to be sure that the 

Italian restricted shares do not represent more than 20% of the index weight, including acquiring the 

index composition. In case of doubt, Consob recommends to abstain from assuming short positions in 

such index. 
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However, creating or increasing a net short position in a restricted share by combining transactions in 

index-related instruments and other transactions is prohibited. For instance, it is prohibited to 

implement a strategy consisting in:  

 selling futures contracts on an index whose underlying basket includes restricted shares, and 

 buying futures contracts on all/most of the securities included in the underlying basket of the 

index except for restricted shares.  

It is up to each investor to be able to prove that the transactions on index -related instruments are not 

carried out to enter into short strategies over restricted shares and circumvent the restrictions.  

Please note that if, due to index trading, a net short position in a restricted share reaches a relevant 

threshold (i.e. 0.1%, 0.2%, 0.3%, 0.4% of the issued share capital and so on), the position holder has 

the obligation to notify to Consob the change in the net short position. In this case, it is recommended 

that the position holder clarifies, in the field “comments” of the notification, that the variation in the 

position has been caused by index trading.  

Please note that, following ESMA Decision of 16 March 2020, the minimum threshold for net short 

positions reporting of shares admitted to trading on a regulated market has been lowered to 0.1% of the 

share capital. 

 

10. If a fund manager acts on behalf of multiple funds, should the calculation of the net short 

position be made at the fund-specific or manager level or both? What about groups?  

The rules provided for in Regulation no. 236/2012 apply. Thus, the calculation has to be performed at 

the level of the managing company. In case of groups, the calculation has to be done both at the 

individual entity level and at the group level.  

11. Are market makers exempted?  

Yes, market making activities as defined by Article 2(1)(k) of Regulation No. 236/2012, are exempted 

from the ban, provided that the entity performing the market making activity is included in the list 

published by ESMA and that the market making activity has been exempted following the procedure 

under Article 17 of Regulation (EU) 236/2012. 

12. Can you clarify the treatment of subscription rights and convertible bonds?  

As provided for in Consob Resolution, the restrictions do not apply to the creation of, or increase in, 

net short positions in a restricted share when the short position is aimed exclusively at covering the risk 

stemming from the equity component of convertible bond previously purchased which convert in that 

restricted share.  

The same exemption applies to short positions in a restricted share aimed at covering the risk stemming 

from subscription rights previously purchased which give the right to subscribe restricted share yet to 

be issued.  
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This means that, for instance, an investor can buy subscription rights or convertible bonds and sell a 

corresponding number of underlying shares.  

In determining the corresponding number of shares, the investor must calculate and apply the relevant 

delta (see point no. 3 above). Subscription rights and convertible bonds which have been exercised by 

the investor have a delta equal to 1.  

In both cases, the investor shall report to Consob the net short position stemming from such risk 

hedging activity. In this case, it is recommended that the investor clarifies, in the field “comments” of 

the notification, that the short position is backed by long positions in subscription rights or convertible 

bonds.  

Please note that, following ESMA Decision of 16 March 2020, the minimum threshold for net short 

positions reporting of shares admitted to trading on a regulated market has been lowered to 0.1% of the 

share capital. 

13. Enforcement – What would be the consequences of non-compliance with the prohibition?  

According to Article 193-ter of the Italian Consolidated Law on Finance, anyone who breaches the 

measures adopted by competent authorities pursuant to Articles 20 of the Regulation no. 236/2012 can 

be fined from 25,000 euro to 2,500,000 euro. The fines can be increased depending on the personal 

qualities of the guilty subject, the entity of the product or profit gained by the illicit fact or by the 

effects produced on the market. The application of the fines entails the confiscation of the product or 

profit gained by the illicit fact.  

 
14. Is there any obligation for an intermediary to monitor compliance with the ban by its clients?  

The intermediary shall inform its clients about the ban. The intermediary can rely on information 

provided by its clients on their net positions, for instance information on long positions held at other 

intermediaries or stemming from trading activity carried out with other intermediaries.  

15. Can an investor short sell non-Italian shares?  

Restrictive measures to net short positions in Spanish, French and Belgian shares have been adopted by 

the national competent authorities of these countries (CNMV, AMF, FMA). Please check their websites 

(https://www.cnmv.es/portal/home.aspx; https://www.amf-france.org; https://www.fsma.be/en) for 

additional information.  

 

Any additional question can be sent to: shortselling-service@consob.it.  
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